Pages

Tuesday, 2 April 2013

RAHSIA DAN MISTERI PADA GOOGLE SEARCH ENGINE


Rahsia Carian Di Sebalik Search Enjin yang jarang diketahui ramai. Enjin Carian Google banyak rahsianya. Pada mulanya ia adalah Rahsia Peribadi pembina sistem carian itu sendiri. Namun akhirnya rahsia enjin carian itu mulai diketahui ramai. Apakah Rahsia disebalik enjin carian Google ini. Jom kenali Google search Engine dan Rahsia Carian Disebalik Search Enjin tersebut.

Rahsia Carian Google yang Tidak diketahui Ramai


Do A Barrel Roll
Ingin merasakan putaran pesawat tempur? Cuba anda lakukan carian Do A Barrel Roll di bar carian Google dan saksikan seluruh laman akan berputaran.

What Is The Loneliest Number
Jangan takut menanyakan pertanyaan pelik pada Google. Lakukan carian what is the loneliest number dan Google akan menjawab '1'. Kalkulator akan memberi jawaban sama saat Anda mencari the answer to life, the universe, and everything dan the number of horns on a unicorn.

Askew
Saat membuat carian askew ini, anda perlu ingat, kepala anda tidak senget. Tetapi Google akan mejadi sedikit mabuk dengan carian anda ini.

Google Gravity
Google sememangnya tiada graviti. Segala data terapung diserver google. Ingin melihat kesan graviti pada Google? Sila lawat ke Google Earth dan masuki 'Google gravity' dan search I'm feeling lucky. Saat bar pencarian, tombol dan logo jatuh ke bawah, anda juga boleh melempar-lemparkannya di sekitar laman cukup dengan click, drag dan lepasnya.

Recursion
Apabila melihat cermin, setiap image pantulan adalah terbalik, melihat pantulan diri seolah tak terbatas? Ini disebut recursion. Menurut Merriam-Webster, kata ini berarti 'prosedur yang boleh diulang-ulang'. Pada Google, saat Anda mencari kata recursion ini, Anda akan dibawa kembali dan kembali ke laman baru di mana hal ini seolah tak ada hentinya.

Where Is Chuck Norris
Ketika membuat carian where Is Chuck Norris, Google akan memberi anda laman kosong saat anda mencari denagn 'I’m Feeling Lucky' untuk mencari query where Is Chuck Norris tersebut. Pengguna akan diarahkan pada laman www.NoChuckNorris.com yang menampilkan teks dengan tulisan 'Google tak akan mencarikan Chuck Norris karena Google tahu Anda tak mencari Chuck Norris, ia yang mencari Anda'. Laman ini juga memberi pengguna pilihan untuk mencari 'laman dari jenggot Chuck'.

Once In A Blue Moon
Bila lakukan carian once in a blue moon, Google Calculator juga mengembalikan pertanyaan anda. Lakukan carian query baker's dozen dan kalkulator Google akan menjawabnya dengan '13'. Mencari once in a blue moon akan memberi Anda sejumlah angka komik kecil.

Google dan Pig Latin
Anda bisa mengkustomisasi pencarian Google untuk menampilkan teks dalam sejumlah bahasa, seperti France, German, dan Japan serta Latin.

Bermain 'Snake' di YouTube
Jika Anda sedang menonton video di YouTube, tekan atas +kiri secara terus menerus untuk menikmati game 'snake' di video. Trik ini tak berfungsi untuk video yang memiliki anotasi atau iklan.


Sumber: http://www.mazeermohamad.com/2013/04/rahsia-di-sebalik-enjin-carian-google.html

No comments:

Post a Comment